Alain Brovist

Wat kost een advocaat?

Wat kost een advocaat?

“Het was zo koud vandaag dat ik een advocaat zag met de handen in zijn eigen zakken.” zei Dennis Miller, een Amerikaans stand up comedian.

Een vriend van mij die zijn firmanaam wilde beschermen, nam een advocaat onder de arm om hiervoor het nodige te doen. Toen alles in kannen en kruiken was, kreeg hij de factuur met het te betalen honorarium. Volgens mijn vriend was het bedrag overdreven hoog.

Mijn vriend spande tegen zijn advocaat een rechtszaak in en verdedigde op de zitting zichzelf. De rechter oordeelde echter dat er sprake was van “een aanneming in vrije rekening”. In dat geval mag de advocaat een passend ereloon vragen. Het honorarium was volgens de rechter billijk en niet bovenmatig.

Omdat we in onze complexe samenleving alsmaar meer en meer een beroep moeten doen op een advocaat, dacht ik bij mezelf: “ wat kost nu een advocaat?” Een advocaat mag een ereloon en een vergoeding vragen voor het intellectuele werk dat hij levert Hij mag ook kosten vragen voor briefwisseling en fotokopies, het sturen van faxen e-mails, het plegen van telefoontjes. Als hij verplaatsingen moet doen mag hij de verreden kilometers in rekening brengen.

Er bestaan geen vaste tarieven. Juridische dienstverlening is individueel en elke zaak is anders. In functie van het dossier, het belang van de zaak, de moeilijkheidsgraad en de hoogdringendheid zal iedere advocaat zijn uurloon bepalen. Het uurloon van een advocaat hangt af van zijn ervaring en expertise, maar ook van zijn bekendheid. Een doorsnee advocaat rekent voor een doorsnee dossier tussen de 100 en 200 euro per uur. In het totale kostenplaatje zal ook het uurloon van zijn naaste medewerkers die het dossier zullen moeten voorbereiden en bestuderen begrepen zijn. Het uurloon van een beginnend stagiair of van zijn secretaresse ligt natuurlijk lager dan dat van een vennoot.

In een procedure moet men ook rekening houden met externe kosten, zoals de gerechtskosten van de rechtbank en de gerechtsdeurwaarder, de griffiekosten enz. Ik heb al geweten dat een advocaat een vergoeding per prestatie vraagt. Bijvoorbeeld: voor het beschermen van een artiestennaam of een tussenkomst om uit onverdeeldheid te treden of om een ingebrekestelling te formuleren.

Een regeling op basis van “no cure, no pay” is in België nooit van toepassing.

Sinds 1 januari 2014 zijn advocaten ook verplicht om 21 % BTW aan te rekenen.

Als je beroep doet op de diensten van een advocaat, vraag dan bij een eerste telefonisch contact ofdat het eerste verkennend gesprek kosteloos is. Vaak is een eerste consultatie gratis. De advocaat moet je immers leren kennen. Hij moet ook een idee krijgen van je probleem. Het is best mogelijk dat hij jouw zaak niet wenst te behandelen. Het kan ook zijn dat jij de advocaat niet geschikt acht om je zaak te behartigen.

Het is echter geen regel dat je eerste bezoek bij een advocaat gratis is!
Vraag bij je eerste onderhoud ook of hij een schatting kan maken van zijn ereloon en de kosten die je zal moeten betalen. Zo weet je op voorhand waar je aan toe bent.

Toch zou ik niet durven beweren dat dure of oudere advocaten altijd goed zijn en jongere of goedkopere advocaten slecht. Heel wat advocaten proberen door arbitrage of bemiddeling een geschil op te lossen. Dergelijke oplossingen gaan niet alleen veel vlugger, maar zijn ook veel goedkoper.

Sinds 1 januari 2008 kan je, als je een proces wint, een deel van het ereloon en de kosten van uw advocaat laten betalen door de verliezende partij. Dit noemt men de “rechtsplegingsvergoeding”. Het is de rechter die het bedrag van de  rechtsplegingsvergoeding bepaalt.

In mijn lange loopbaan heb ik het vaak meegemaakt dat de advocaat niet moest betaald worden. In je autoverzekering, familiale- of brandverzekering zit immers vaak een rechtsbijstandsverzekering. In veel gevallen betaalt de verzekering de kosten en erelonen van een door jezelf gekozen advocaat. Het is dus belangrijk je verzekeringsmakelaar in dergelijke gevallen te contacteren.

Dossier voorbereiden

Ik zou u zeker aanraden om zelf terdege je dossier voor te bereiden. Daardoor kan je de kosten van een advocaat aanzienlijk beperken. Moest ik u zijn, zou ik bij mijn eerste bezoek aan de advocaat een duidelijke en overzichtelijke bundel met bewijsstukken mee te nemen.

Ik zou hem een map overhandigen met daarin:

  • De identiteitsgegevens van alle betrokken partijen
  • Een voorstelling en een korte samenvatting van het probleem
  • Een samenvatting van jouw standpunt en eigen verdediging
  • Een overzichtelijk en chronologisch schema van de stappen die je zelf al hebt ondernomen
  • Een concrete lijst met je vragen en verwachtingen
  • Een inventaris met op datum geordende bewijsstukken

Best kies je een advocaat die je kent of die je wordt aanbevolen. Maar kies vooral je advocaat in functie van je dossier. Het heeft geen zin een specialist in “moord en doodslag” te nemen voor een geschil met de aannemer van je veranda.

Spreuk van de week:

Een onbekwame advocaat kan een proces maanden of jaren laten duren,
een bekwaam advocaat zelfs nog langer.

About author Bekijk alle berichten

Alain Brovist

1 ReactieGeef een reactie

  • Vorig jaar ben ik in een vechtscheiding verwikkeld geraakt met mijn ex. Mijn advocaat, bemiddelaar en het gerecht hebben mij ondertussen al bijna €5000 gekost. Daar mijn ex ongeveer dezelfde rekeningen moet betalen hebben wij al minstens €10000 uitgegeven. Maar nog erger dan de financiële aderlating is de stress en de machteloosheid die hier bij komt kijken. Onze advocaten spelen hier een vuil spelletje en drijven heel de situatie op de spits. Omdat mijn ex en ik zo onder de situatie leiden hebben we zelf terug contact met elkaar opgezocht zonder medeweten van onze advocaten. Nu blijkt dus dat zij het zijn die dit laten aanslepen. Ondertussen zijn mijn ex en ik tot een akkoord gekomen zonder advocaat of bemiddelaar. Wij wilden gewoon verder met ons leven.

    Nu vroeg ik me af of u nog ervaring heeft van scheidingen waarbij de advocaten meer slecht doen dan goed?