Alain Brovist

Winkelwandelen in Maastricht deel 1.

Maastricht

Omdat er deze maand in ons gezin verschillende verjaardagen te vieren waren, planden we ook dit jaar, met heel de familie, een wandelweekend. Zo’n samenzijn is niet enkel gezond ontspannen, lekker eten, maar vooral gezellig bij elkaar zijn en ook heerlijk bijbabbelen.

Dit jaar viel onze keuze op de ster onder de Nederlandse steden: Maastricht, een stad waar geschiedenis, cultuur en gastronomie samenkomen!

Aangezien we een hele bonte bende zijn, had ik enkele kamers gereserveerd in een betaalbaar hotel vlakbij de Maas.

“Als je een reis of een citytrip niet voorbereid, kom je nergens en zie je niets”, is mijn stelling. Ik had dus op voorhand mijn huiswerk gemaakt. Op het web had ik onnoembaar veel websites nagelezen en geraadpleegd en bracht de verschillende tips die ik er vond (waarvoor dank aan alle schrijvers) samen in één mooie winkelwandeling.

Om 14 uur stond iedereen in de lobby van het hotel en vertrokken we.

Vlakbij het Crowne Plaza hotel staken we de Maas over via “De Hoge Brug”. Als we in het midden van deze voetgangersbrug staan, zien we de St. Servaasbrug.

Panorama St. Servaasbrug | 2.52

De Romeinen bouwden al een houten brug, zo’n 100 meter ten zuiden van de huidige brug. De brug kreeg de prozaïsche naam “Oversteekplaats”, in het latijn “Trajectum”. Maastricht dankt zijn naam dus aan deze Maasbrug (Mosa trajectum: oversteekbare plaats over de Maas).

De St. Servaasbrug wordt in de 13e eeuw een stenen boogbrug en wordt algemeen beschouwd als de oudste brug van Nederland.

In het begin van de 20e eeuw begon het steeds duidelijker te worden dat de brug niet meer voldeed aan de eisen die het toenemende verkeer aan de brug stelde.

In de jaren twintig waren er zelfs plannen om de brug geheel af te breken en te vervangen door een nieuwe. Aanleiding hiervoor waren diverse instortingen van de brug.

Uiteindelijk werd na veel protest van de Maastrichtse bevolking besloten om de oude brug te behouden en om, ongeveer 300 meter noordelijker, ter hoogte van de Markt, een tweede brug te bouwen, de latere Wilhelminabrug.

Het is ook pas in 1932 dat de oude brug de naam krijgt van H. Servatius, de eerste bisschop en later patroonheilige van de stad Maastricht. Aangezien er eeuwenlang maar één brug was, had de brug nooit een naam gekregen. Ze werd gewoon de brug genoemd en er zijn nog steeds Maastrichtenaren die over de ‘aw brögk’ (oude brug) spreken.

Het Stadspark.

Via de voetgangersbrug komen we op de linkeroever van de Maas, in het stadspark en volgen de O.L. Vrouwewal.

Panorama stadswal Maastricht

De vijf kanonnen die we zien staan, werden door de Gemeente aangekocht in januari 1972 en stonden oorspronkelijk aan de monding van de Schelde en werden bij het begin van de Deltawerken naar hier overgebracht.

De kanonnen zijn 3 meter lang en hebben allemaal een verschillende doormeter die varieert tussen de 55 en 68 cm en dragen het opschrift “Luik 1819”.

Aan de overkant van de Maas herkennen we de restanten van de middeleeuwse omwalling van Wyck.

Pagina's: 1 2 3 4 5

About author Bekijk alle berichten

Alain Brovist

1 ReactieGeef een reactie

  • Toevallig kwamen we op uw zeer interessant blog. U snijdt wel zeer diverse onderwerpen aan ! Wij waren heel erg blij met de door u verstrekte informatie over Maastricht.

    We hebben de wandelingen afgeprint, meegenomen en gewoon maar gevolgd ! De beschrijving is zeer compleet. U moet er veel tijd aan besteed hebben. Hartelijk dank. We gaan zeker nog eens terug om deel 2 te doen. Van ons krijgt u een 10!

    Inneke VdV