Alain Brovist

Schulden

Iedereen heeft het wel eens moeilijk in ‘t leven. Maar kwade dagen gaan ook voorbij.  Sommigen kunnen terecht bij vrienden of familie. Anderen vinden er zelf een weg doorheen.  Maar soms kan het nuttig zijn om met iemand erover te praten. Er zijn kantoren van het Centrum voor Actief Welzijn in gans Vlaanderen. Je kan ook chatten.

Centrum voor Actief Welzijn

In Vlaanderen bestaat er een onafhankelijke dienst waar je online terecht kan voor informatie over schulden, over de (minnelijke en gerechtelijke) invordering van schulden, over het oplossen van geldproblemen.Maar ook als je iedere maand de eindjes moeilijk aan elkaar kan knopen, kunnen deze mensen u helpen met oplossingen.

Vlaams centrum schuldenlast

Via de link van Metrofin kan u kort en duidelijk, maar ook overzichtelijk de evolutie van de Belgische wetgeving inzake consumentenkrediet nalezen.

Belgische wetgeving consumentenkrediet

Als men schulden heeft, is het belangrijk om te weten welke schulden er zijn en hoe groot die zijn. Vlaanderen heeft ook een eigen website die je helpt om je schulden te analyseren. Zo kan je zien waar het probleem ligt en wat je eraan kan doen.

Analyseer je schulden

Met een budgetplan kan je uw inkomsten en uitgaven plannen over een langere periode. Zo kan je de afbetaling van uw schulden beter inschatten. Met de website van de budgetplanner kan ook je gemakkelijk een overzicht maken van uw inkomsten en uitgaven.

Budgetplanner

Verschillende OCMW’s hebben diensten die zich bezighouden met geldproblemen. Ze hebben maatschappelijk werkers die regelmatig met jou afspreken en je helpen. Samen met jou maken ze een overzicht van je inkomsten en betalingen. En wat belangrijk is…. Ze begeleiden je ook.

Informatiefolder team schuldbemiddeling

Waarschijnlijk hebt u recht op sociale premies op het vlak van onderwijs, arbeid, wonen, welzijn, energie, vervoer, justitie …. Wist u dat ? Op die manier verhoog je onrechtstreeks uw inkomen. Deze website maakt u wegwijs.

Gebruiksaanwijzing sociale premies

Wenst u een attest aan te vragen bij de Nationale Bank van België dan klik je op deze link en volg je de procedure.

Attesten nationale bank

Deze Nederlandse website wil mensen steunen en geeft suggesties om schulden te voorkomen of hoe ze opgelost kunnen worden. Dat dit een Nederlandse website is, speelt geen rol. Het zijn de tips die u op deze website krijgt die belangrijk zijn. Met hun 5-stappenplan doen ze aan integrale schuldhulpverlening en bieden een duurzame oplossing voor uw schuldenproblematiek.

Tips om schulden te voorkomen

Je kan je betalingen niet meer aan. Je geeft meer uit dan je binnenkrijgt. Weet dat je niet alleen bent!  Op dit forum wisselen “lotgenoten” die betalingsproblemen hebben, met elkaar van gedachten. Zo voel je u gesteund en leer je ook van andermans geldproblemen.

Forum met lotgenoten

 

Over deze problematiek heb ik ook het volgende artikel geschreven: Hoe los ik mijn financieel probleem op ?