Alain Brovist

Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen.

VAPZ

Ondanks de pijn in mijn arm en schouder probeer ik deze dagen om toch – zo goed en zo kwaad het gaat – de draad terug op te nemen. Maar toppie ben ik nog niet. “Het heeft zijn tijd nodig.” zegt de dokter, “Opbouwen, verder werken en veel geduld hebben.” Toch probeer ik een kort artikeltje op mijn blog te plaatsen.

Sinds vorige maand heeft mijn dochter Krisje haar lot in eigen hand genomen. Ze is zelfstandige geworden! Als vrouw van net 30 is het toch een hele stap. Natuurlijk had ze veel administratieve rompslomp met het opstarten van haar nieuwe zaak. Gelukkig neemt ze niet te veel risico, is ze uit het goede hout gesneden en kent ze haar sterke, maar vooral ook haar zwakke kanten.

Ik heb mijn dochter het advies gegeven om een VAPZ contract af te sluiten. “Een VAPZ contract?” vroeg ze me. “Wat is dat?” VAPZ staat voor Vrij Aanvullend Pensioen Zelfstandigen. Het vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen (VAPZ) is toegankelijk voor iedereen die zelfstandig is of wordt en die sociale bijdragen betaalt. Het gemiddeld pensioen voor een zelfstandige bedraagt maandelijks tussen de 1.248,77 en 1.460,96 euro, afhankelijk van de burgerlijke staat en gezinssituatie. Toch krijgt een kwart van de zelfstandigen minder dan 800 euro. Het is dus voor iemand die zelfstandig is geweest niet evident om van een zorgeloos pensioen te genieten.

Direct voordeel

Door ieder jaar een bijdrage te betalen op haar contract VAPZ (Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen) zorgt Krisje voor een mooi spaarpotje. Dat wordt elk jaar nog aangevuld met extra winstaandelen. Deze winstdeelname is niet gegarandeerd en afhankelijk van de economische conjunctuur. Ze kunnen dus ieder jaar wijzigen. Maar de extra winstaandelen die uitbetaald worden aan het einde van de rit zijn volledig vrijgesteld van belastingen.

Ieder jaar kan Kris een premie tot 8,17% van haar netto belastbaar beroepsinkomen, storten. Er is wel een maximum van 3.027,09 euro. Deze jaarlijkse bijdrage mag ze ook 100 % aftrekken van de hoogste schijf van haar belastbaar inkomen.

Omdat de premies, die ze betaalt, ook meetellen voor de berekening van de sociale bijdragen doet ze daar ook profijt. De besparing op haar sociale bijdragen kunnen tot 20% oplopen.

Als Krisje het geld uitbetaald zal krijgen, zal ze er wel op belast worden. Toch geniet het VAPZ van een voordeligere fiscaliteit, dan andere vormen van pensioensparen. Het zijn vooral de parafiscale stimulansen die ervoor zorgen dat de jaarlijkse stortingen die Kris doet haar in totaliteit een hoog rendement opleveren.

Doen heb ik haar gezegd!

Spreuk van de week:

 Alle begin is moeilijk, maar dan begint het!

 

 

About author Bekijk alle berichten

Alain Brovist