Alain Brovist

Winkelwandelen in Maastricht deel 2.

Loopbrug Ceramique Maastricht

Omdat er deze maand in ons gezin verschillende verjaardagen te vieren waren, planden we ook dit jaar, met heel de familie, een wandelweekend. Zo’n samenzijn is niet enkel gezond ontspannen, lekker eten, maar vooral gezellig bij elkaar zijn en ook heerlijk bijbabbelen.

Het is nu al acht jaar na elkaar dat we een familie uitstap maken. Onze eerste familie uitstap was naar Durbuy. Ondertussen is er veel veranderd. De kleinsten zijn iets groter geworden, de jongeren iets ‘wijzer’ en de ouderen weer iets kleiner.

Voor het eerst en wellicht niet voor het laatst trokken we dit jaar de landsgrens over. Al is het begrip “landsgrens” relatief als ik het over de vestingsstad Maastricht heb. Zeker als je weet dan de Nederlands Limburgse stad Maastricht tot in 1839 tot België behoorde.

De stralen van het lentezonnetje die op de Markt van Maastricht vielen, verlamden me waarschijnlijk.

Wellicht was ik verstrooid in gedachten verzonden, maar ik schrikte op toen Bart bevestigend knikkend vroeg: “Gaan we verder?” Als op een bevel stond heel het gezelschap automatisch recht. Ik zette nog even mijn lippen aan het wijnglas en dronk de laatste slok op. Met mijn tong werkte ik de zoete smaak van de wijn uit mijn mondhoeken weg. “En route” zei ik.

De Markt van Maastricht

De Markt van Maastricht ontleent zijn naam aan de warenmarkten die hier al eeuwenlang plaatsvinden. Tevens bevindt zich op de Markt het Stadhuis van Maastricht en aan de zuidzijde een groot aantal cafés en restaurants.

Het standbeeld van het “Mooswief” in de zuidwesthoek van het plein herinnert aan de karakteristieke 19e eeuwse groentevrouwen van Sint Pieter. Zij verkochten op de Maastrichtse markt hun groenten en aardappelen.

Midden op het plein staat het stadhuis.

Het classicistisch barokke stadhuis, werd gebouwd door Pieter Post in 1656, naar het voorbeeld van het stadhuis van Amsterdam. Het is 32 m lang, 32 m breed en 32 m hoog. Voor de bouw werd gebruikgemaakt van de grijze Naamse steen. De toren heeft een orgel met 49 klokken, dat regelmatig bespeeld wordt.

Voor het stadhuis, naast de dubbele trap, stond vroeger ook een schandpaal. De straffen, zoals de doodstraf, werden uitgevoerd op de Markt. De strafvoltrekkingen trokken veel toeschouwers.

Op het midden van het plein staat sinds 1904 een markant standbeeld met brandende fakkel. Dit is Jan Pieter Minckeleers, de uitvinder van de gasverlichting in 1783.

J.P. Minckeleers (1748-1824) was een geboren en getogen Maastrichtenaar. Tijdens zijn leven was hij een bekende professor aan de universiteit van Leuven. Hij is de ontdekker geweest van het lichtgas; steenkoolgas dat gebruikt werd als brandstof voor de verlichting. Ook wordt hij gezien als grondlegger van de luchtvaart, hij ontdekte namelijk dat steenkoolgas uitermate geschikt was om luchtballonnen te vullen.

Op de Markt bevindt zich ook de ingang van het “Mosae Forum”.

Blick nach oben

“Mosae Forum” is een modern eigentijds winkel- woon- en werkcentrum. Eeuwenoude historie en moderne architectuur ontmoeten elkaar hier tussen Markt en Maas. De naam verwijst naar het Romeinse verleden van Maastricht: Mosa is de Latijnse naam voor Maas, forum betekent: marktplaats.

Met de voltooiing van het “Mosae Forum” in 2007 kreeg het hart van Maastricht haar oude luister terug. We vinden hier 18 winkels plus een fine food market met 29 speciaalzaken.

Pagina's: 1 2 3

About author Bekijk alle berichten

Alain Brovist