Alain Brovist

Gratis krediet voor iedereen?

Gratis

Tot haar grote schrik zag mijn dochter Kristin toen ze ’s avonds thuis kwam dat het controlelampje van de diepvriezer niet meer brandde. De diepvries was helemaal ontdooit. De vijf lades vol met vlees, vis, groenten en andere dingen, kon ze weggooien. Mijn dochter… dus ’s avonds surfen op internet om te kijken wat een nieuwe diepvriezer zoals kost. De panne kwam ongelegen want er is ook de aankoop van een nieuwe auto in het verschiet.

Ze belde me op want er was een winkelketen die haar een diepvries kon leveren met een uitzonderlijk interessante financiering tegen een JKP van 0%.

Het lijkt gratis, maar is gratis wel gratis?

Ik was blij dat Kristin me belde. Zo kon ik haar wijzen op de addertjes onder het gras. Want vaak is het toch opletten geblazen. Soms bieden verkopers en winkelketens uitzonderlijk interessante financieringen aan tegen een JKP van 0%.  Als je een nieuwe diepvries, wagen of TV nodig hebt is de verleiding heel groot om daar uw koop te sluiten.

Om te profiteren van een gratis kredietaanbod (kredietopening) tegen een JKP van 0% bent u in de meeste gevallen verplicht om een kredietkaart aan te schaffen van de zaak of winkelketen waar u de koop sluit. Met die kredietkaart die gewoonlijk afhangt van een grote kredietgever, kan je dan enkel en alleen het geprijsde artikel kopen tegen een JKP van 0% ! Op andere aankopen die je betaalt met die bewuste kredietkaart betaal je wel rente. Vaak is dit een hoge rente!

Bovendien betaal je op je kredietkaart ook jaarlijkse kosten en proberen sommige kredietgevers je ook nog een extra (niet verplichte) veel te dure overlijdensverzekering (ssv) te verkopen.

Zelfs al zou u toehappen en een kredietopening tegen  0% JKP afsluiten, gebruik dan enkel de bijhorende kredietkaart van 0% JKP voor het aangeboden artikel en zeg uw kredietopening met een aangetekende brief op. Zo vermijdt u bijkomende kosten!

Autofinanciering

Een autofinanciering aan 0% JKP is een dienst die wordt aangeboden om gemakkelijker auto’s te kunnen verkopen. Toch zullen er voorwaarden zijn om van het krediet aan 0 % te kunnen genieten. Deze voorwaarden verschillen van automerk tot automerk.

Let op voor de voorwaarden en de kleine lettertjes!
Binnen hetzelfde automerk gebeurt het dat je alleen op bepaalde modellen van 0% JKP kan genieten. Vaak zal je ook verplicht zijn om zelf een deel van de aankoopprijs (een voorschot) van de auto op te hoesten. Dit voorschot kan schommelen van 15% tot 30%.

Ook zal de afbetalingstermijn waarop je de lening mag terugbetalen door de autodealer vastgesteld worden. Vaak is die termijn beperkt tot maximum 36 maanden. Maar hoe korter de afbetalingstermijn, hoe groter de hap wordt uit je maandbudget. Evalueer dus altijd eerst je financiële situatie. Maak jezelf niets wijs en stel voor jezelf de vraag of de maandelijkse afbetalingen niet te zwaar zijn en of je het krediet wel kan afbetalen.

Soms bent u verplicht om een extra “Bijstand contract” of “omniumverzekering” af te sluiten. Ga in dat geval altijd na of de verzekering die uw autoconstructeur  aanbiedt niet duurder is dan de omniumverzekering van uw eigen verzekeringsmakelaar.

Soms zal men u een krediet aan 0% aanbieden, maar dan krijgt u geen korting op de wagen! Of is er geen overname van uw oude auto. Onderhandel daarom altijd eerst over de aankoop van de auto en dan over de financieringsvoorwaarden. Zo zal je vlug zien of het JKP van 0% wel echt gratis is.

Ga dus na of het niet beter is om wel korting te krijgen en om het krediet elders af te sluiten. Vaak zijn de kredieten die via internet worden aangeboden nog voordeliger en goedkoper dan deze via de traditionele bankloketten. Als je het totaal kostenplaatje berekent, kan dus een financiering tegen 0% JKP duurder uitvallen dan één tegen 3% JKP.

SLUIT ZEKER NOOIT SNEL, TE SNEL EEN LENING AF !

Spreuk van de week: 

Alleen de zon geeft haar warmte gratis !

 

About author Bekijk alle berichten

Alain Brovist

2 CommentsGeef een reactie

  • […] om dure diepvriezers ed. te kopen aan 0% rente, is natuurlijk heel verleidelijk. (zie blog  Gratis krediet voor iedereen en De autolening aan een JKP van 0%). Maar je zit wel met een krediet opgezadeld waar je moeilijk […]

  • Gratis krediet??? Dat bestaat toch niet. Blijkbaar zijn er toch nog altijd mensen die in de valkuil van gemene oplichters trappen. Alleen het opgaan van de zon is gratis. Geld lenen kost altijd geld, dat moet toch iedereen weten, misschien kost geld lenen bij de ene al wat minder dan bij de andere, maar service en een goede begeleiding vind ik toch wel belangrijk!

    Hopelijk is uw sleutelbeen snel genezen, alvast een spoedig herstel.