Alain Brovist

Winkelwandelen in Maastricht deel 1.

Maastricht

Op het einde van de O.L.Vrouwewal komen we op de Graanmarkt en gaan linksaf richting Onze Lieve Vrouweplein.

Links staat “de Hondert Marck”. Een markant voorbeeld van hoe men in Nederland creatief met open ruimten tussen appartementsgebouwen omgaat.

Niet alleen aan de naam van het Grand Café d’Artagnan kleeft een rijke historie, ook de locatie aan de Graanmarkt 3 kan terugkijken op een bewogen verleden.

We passeren aan de rechterkant de Stokstraat. Op de hoek van de Graanmarkt en de Stokstraat, staat een oud wachthuisje uit 1786, dat diende voor de bewaking van de voormalige O.L.Vrouwepoort, een van de vele stadspoorten die in 1867 werd afgebroken. Recht voor ons zien we een markant gebouw, ‘Het huis met de pelikaan”, let maar eens op het dak en de smalle gevel. Thans heeft de Europese Unie er een kantoor.

We komen nu op het plein voor de O.L.Vrouwebasiliek. Het Onze-Lieve-Vrouweplein is één van de vier centrale pleinen van Maastricht.

Onze-Lieve-Vrouwebasiliek, Maastricht

Onze-Lieve-Vrouwebasiliek

Maria Stella Maris Maastricht

De Basiliek van Onze-Lieve-Vrouw-Ten-Hemelopneming, of kortweg Onze-Lieve-Vrouwebasiliek, is een imposante romaanse kerk geflankeerd door torens.

Met haar markante massieve bouw met hoog front en de twee ronde traptorens domineert ze het plein. De kerk heeft de aanblik van een versterkt kasteel met hoog muurwerk en schietgaten. Het is de oudste kerk van Maastricht.

Archeologische opgravingen hebben aangetoond dat zich op een diepte van 4 à 5 meter onder de bestrating van het Onze-Lieve-Vrouweplein restanten van het Romeins Maastricht bevinden.

Een van de straten die op het plein uitkomen is de Wolfstraat die het hart vormt van het voetgangersgebied van Maastricht.

Hoewel de meeste huizen gemoderniseerde winkelpanden hebben, vinden we hier nog verschillende historische gevelstenen met oude opschriften.

Boven de vernieuwde winkels zijn aan de vensteromlijstingen die uitgevoerd zijn met blauwe hardsteen, gevels uit de 17e , 18e en 19e eeuw te herkennen. De vroeg 18e eeuwse gevel van Wolfstraat 9 is geheel van Naamse steen en heeft horizontale en verticale reliëfbanden en panelen. Onder de vensters op de tweede etage zien we gebeeldhouwde rozetten, vruchten en gekruiste palmtakken.

Op het einde van de Wolfstraat draaien we rechts de Maastrichter Smedenstraat in en dan weer rechts de Havenstraat die we uit wandelen tot de Plankstraat.

Pagina's: 1 2 3 4 5

About author Bekijk alle berichten

Alain Brovist

1 ReactieGeef een reactie

  • Toevallig kwamen we op uw zeer interessant blog. U snijdt wel zeer diverse onderwerpen aan ! Wij waren heel erg blij met de door u verstrekte informatie over Maastricht.

    We hebben de wandelingen afgeprint, meegenomen en gewoon maar gevolgd ! De beschrijving is zeer compleet. U moet er veel tijd aan besteed hebben. Hartelijk dank. We gaan zeker nog eens terug om deel 2 te doen. Van ons krijgt u een 10!

    Inneke VdV